Geng blogger...

Saturday, August 08, 2015

MUNAFIK kah AKU???

Assalamualaikum, salam muhibbah, salam barakah....

Kali ini ana usulkan satu perbincangan kepada diri sendiri, Munafikkah aku. Kite sering diperdengarkan di ceramah agama, kelas pengajian agama, sekolah dan di corong radio dan speaker Tv. Rasulullah s.a.w juga pernah bersabda yang bermaksud: jika ada perkhabaran dari seseorang munafik, maka selidiklah dahulu. Kite juga mungkin masih ingat apa yang kite belajar, Abdullah Ubai adalah seorang ketua munafik dan menjadi "ikon" munafik sehingga sekarang.

Di dalam masyarakat kita ini juga memang ramai yang 'munafik'. Ada pepatah melayu mengingatkan kita tentang munafik ini. Ingat lagi 'talam dua muka'?...bukankah itu juga salah satu ciri munafik?

#1 Ada wanita yang berhijab di kelas pengajian, tetapi bila diluar hijab entah ke mana dan memakai pakaian sukar dibayangkan.

#2 Ada dalam kalangan kita bila bersembang dengan meon, kita menyokong meon. Bila kita bersembang dengan mamat, kita menyokong mamat. Padahal dua orang tu sedang dalam krisis.

#3 Ada pula kita ini suka sangat cakap tak serupa bikin.

#4 Ada pula kita ini asyik mengaku kita sahaja yang betul, padahal kita sendiri tahu yang kita telah salah.

#5 Ada pula kita ini........

Kalau hendak disenaraikan, sehingga habis kuota data internet ni belum tentu lagi siap senaraikan. Ape pun yang kita perlu jauhkan adalah sikap yang menghampiri munafik. Jauhkan diri dari bercakap buruk, bersumpah janji dll...

~fikir-fikir sejenak~

Reaksi anda

0 coret-coret:

Post a Comment

Leraikan dengan kata-kata yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bonus untuk Anda