10 Perkara Sia-sia

Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka,menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalamkategori sia-sia....

Gedung Pendidikan

Blog yang dilancarkan untuk pendidikan di negara kita insyaAllah..mudah-mudahan bermanfaat.

Cantiknya Seorang Wanita...

Semoga bermanfaat.

Kaedah Baghdadiah

Panduan ringkas mengajar al-Quran menggunakan kaedah Baghdadiah.

Kaedah Pengajaran Iqra'

Semoga Bermanfaat..

Geng blogger...

There was an error in this gadget

Friday, December 27, 2013

6 Bulan di UPSI

Assalamualaikum....
Nampaknye beginilah blog ni...tuan dia jenguk x jenguk jer. Apa boleh bikin, kebizian melanda..huu~ 27hb Disember ni rasenye genaplah 6 bulan ana abes belajar kt UPSI. 26hb Jun dulu minggu terakhir final exam utk final year dan final semester. Beginilah gamaknye kot hidup xtentu arah..kawan2 lain ada yang sibuk dok sambung master, kerja kt kampung, kerja kt Key El...mcm2 lg lah.. Ana?...masih di UPSI, masih berkhidmat di bawah payung JHEPA UPSI. Cuma bezanya dulu di KHAR skarang di KUO..dulu sebagai skim, kini sebagai Pekerja Sambilan Harian. Tak banyak perbezaan hidup semasa study dulu dengan sekarang..mungkin disebbkan di bawah naungan UPSI lg kot. Tak ada beza iklim dan persekitarannya.

Tapi yakin sajelah, ini rezeki buat masa sekarang, moga Allah S.W.T berikan yang terbaik utk ana dan sahabat2 sekalian.

Sepanjang 6 Bulan ni ana dah terlibat dengan 2x pengambilan pelajar diploma, dan sekali pengambilan pelajar ijazah yg mereka ini akan bercuti semester tak lama lagi. Ana dr sejak exam bln Jun dulu sampai kini xde dh cuti sem nye. Sejak belajar 4 tahun di UPSI rasenye cuti paling lama di kampung cuma 2minggu je. Sepanjang cuti semester setia dok kt hostel mencari pengalaman dan sesuap nasi... Tunggu posting yang entah bila, ana skrg pun setia di hostel..berkhidmat...moge2 xjd warden la nanti..ponat kito..heehee..3bulan pertama sehingga konvokesyen tempoh hari mungkin hari2 yg boleh dikatakan honeymoon la..baru abes belaja kan. Walaupun still dok kt hostel jd skim. 3bulan yang berikutnya dilalui agak sukar, kena menggantikan kerja2 penyelia asrama di KUO. Enggak boleh relax sih..walaupun hr2 pn bleh je dok ngadap FB kt opis, cuma bile saat2 kerja menimbun mcm skrg ni agak tertekan...otak pun dh tepu. 6 bulan masih dok kt UPSI tanpa cuti panjang mungkin agak bosan juga. belaja 4tahun tambah keje 6bulan..nak dekat 5tahun jugak la kt UPSI ni..walaupun hakikatnya tahun ni masuk tahun ke5 dh pun.

Dulu daftar masuk UPSI Jun 2009...lepastu habis mengai Jun 2013. Jun 2014 nati boleh genap 5tahun hayat ana kt UPSI. Tapi mungkin ada lagi ke ana kat sini. Harap2nya masa tu dah posting dah. Bila dah posting semakin banyak perancangannya. Ape pun mungkin tahun 2014 yang bakal menjelang ni pun ana masih di sini menabur bakti dan mencari sesuap nasi. Moga Allah berikan yang terbaik utk ita semua. Amin.

Gambar semasa Kenduri Awin (adik jmk kitorg)



~fikir-fikir sejenak~

Sunday, October 20, 2013

Terima Kasih Tidak Terhingga.....

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..
Salam hujung semua... 

Alhamdulillah bersua kembali di laman yang jenuh sungguh nak istiqamah untuk hari2 dok nak mengadap melayan..huu~
Alhamdulillah juga dalam sedar xsedar....pejam celik pejam celik dah berakhir dah tempoh 4tahun pengajian di UPSI....Alhamdulillah dapat juga menggenggam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Islam) dengan Kepujian. Masih dalam ingatan lagi semasa minggu2 terakhir sebelum final exam sem akhir lepas....terfikir utk tambah satu lagi semester sebab dah xmampu rasenye nak siapkan tesis@projek tahun akhir. Mase tu dah nekad dh utk tambah satu lagi semester, tp alhamdulillah, berkat sokongan keluarga sebagai motivasi dan pendorong untuk terus maju dan tamatkan pengajian dlm masa yang ditetapkn....xlupa juga jasa dan pengorbanan serta sokongan sahabat2 yang sanggup meluangkan masa untuk menolong menyiapkan tesis tempoh hari...yang sanggup buatkan bibliografi: Adam Amirul, yang sanggup temankan print sampai siap dan temankan g hantar tesis di saat akhir penghantaran : Pak Din, yang sentiasa same2 g jumpe penyelia tesis (Ayahanda Dr. Misnan Jemali) : Saiful Ihsan...diam2 dpt invite dlm fb...selamat dh diijab qabul kn..semoga berbahgia bersama zaujah enta untill jannah. Xlupa juga kpd housemate 2-1-9 (khar BLMT : Adam Amirul, Farncis) dan 2-3-11 (khar taman bahtera : Khairul Adam@ex-rumate, Francis, Adam Amirul, Randy, Zulfikar@ex-rumate, Azron, Zuremi...sume nye adalah teman2 sepejabat semasa skim)serta housemate 2-1-5 (rumah masa jmk dan jiran rumah 2-1-9)yang banyak mempengaruhi kegiatan dan kehidupan ana sepanjang di upsi

Terima kasih semua yang telah hadir dalam kehidupan ana sehingga sekarang ana berkhidmat di Pejabat Kolej Ungku Omar BLMT UPSI.

Terima kasih kepada keluarga di UPSI...Family JMK 2010-2011, family Pejabat KHAR...dan seluruh sahabat2 ISMP Pendidikan Islam Batch 5...akhirnya dah habis mengaji kita baru dapat junior...

Terlalu banyak individu yang nak di mentionkan sebagai penghargaan..kepada yang tak disebutkan ana mohon maaf...tapi jasa kalian sama ada yang masih dlm ingatan or tak..ana doakan kalian yang pernah hadir dlm hidup ana sentiasa mendapat naungan Allah S.W.T dan diberkati dalam hidup..semoga apa yang kalian membuat kebajikan terhadap ana, kalian dibalas dengan kebajikan yang berlipat kali ganda sebagai ganjarannya dari Allah S.W.T.


Terima kasih kepada sahabat yang sentiasa tekun mendengar masalah ana dari a-z walaupun kdg2 a-s je...akan ana kenang kalian ...



Bersama Mak Ayah,Kak Ipar dan Ponaan


Bersama Mak Ayah, Abg dan Ponaan


Bersama Hadif dan Qistina


Bersama Mak Ayah


Muhamad Hadif Zikry









~fikir-fikir sejenak~

Sunday, April 14, 2013

Bulan April yang kukenang....

Alhamdulillah kupanjatkan syukur ke hadrat Ilahi...setinggi-tinggi kesyukuran dan setinggi-tinggi pengharapanku semoga diriku tidak menyimpang dr jalan-Nya. Harapan juga semoga sentiasa berada di dalam rahmat-Nya. Bulan April tahun ini ana baru saja menempuh hampir separuh bulan dari  April ini. Namun apa yang dilalui di awal April ini agak terkesan dan bermakna. Kali ini pada tarikh ulang tahun kelahiran ana, program pertama Pro-Team Training Consultant di bawah naungan Pro Team Resources telah sempurna dijalankan. Alhamdulillah..syukur akhirnya dapat juga selesaikan projek pertama ini yg akan menjadi bench mark syarikat. Tidak ada hadiah untuk ana tetapi ana pula yang membalut hadiah untuk peserta2 program tempoh hari... Seperti tahun2 lalu juga...ana bukan yg menyambut ulang tahun kelahiran seperti kebanyakan orang lain. Tapi sangat bermakna untuk ana kerana impian syarikat tercapai. 6-7 April di Batu Pahat..macam2 pengalaman yang ana peroleh. Ini mungkin pengalaman yang paling menarik dan baik untuk ana pada usia semakin meningkat ini.

semasa memperkenalkan diri di program KUPIMPIN 2013 SMK Tun Sardon

aktiviti yang dijalankan

inilah kami...keluarga Pro-Team TC

semasa tamat program

bersama guru dan peserta-peserta

makan pulut kuning di rumah http://norfatinjalil.blogspot.com/

dalam perjalanan pulang sempat meracuni perut dengan mee racun

bersama-sama diracuni mee racun


Selesai jer program ni, berkemas2 pula ke Jakarta-Bandung....



semasa nak berlepas ke Jakarta

berlatar belakangkan kawah gunung berapi



sebelum diekori penjual cenderamata..(akhirnya kerana kesian terbang Rp150,000)





berangkat pulang ke Malaysia




Semoga perjalanan ini dirahmati Allah S.W.T..semoga urusan ana pada semester ini dipermudahkan dan diberi kesenangan serta mendapat kejayaan...doakan untuk ana ya..Syukran jazilan wa khoiron kathiron...





~fikir-fikir sejenak~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bonus untuk Anda