10 Perkara Sia-sia

Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka,menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalamkategori sia-sia....

Gedung Pendidikan

Blog yang dilancarkan untuk pendidikan di negara kita insyaAllah..mudah-mudahan bermanfaat.

Cantiknya Seorang Wanita...

Semoga bermanfaat.

Kaedah Baghdadiah

Panduan ringkas mengajar al-Quran menggunakan kaedah Baghdadiah.

Kaedah Pengajaran Iqra'

Semoga Bermanfaat..

Geng blogger...

There was an error in this gadget

Wednesday, October 26, 2011

Ujian Personaliti

Assalamualaikum dan salam muhibbah...
Kali ni ana nak kongsi ngn sahabat2 tentang ujian personaliti diri yang pernah ana test..seingat ana mase tu test personaliti diri untuk interview jawatan something la.. hanya untuk suke2.. jangan terlalu taksub dh la yer, kebetulan atau suratan wallahua'lam..tapi ape pun ini berdasarkan kajian ahli psikologi yg mengkajinyer.. Cubelah tgk2 kena dgn personaliti diri kalian ke tak.. Selamat mencuba...


Pilih corak di bawah yang menggambarkan anda secara tepat/ paling hampir

Pakar psikologi telah mencipta corak2 tersebut. Mereka telah mengujinya di peringkat global, selama beberapa tahun. Terdapat 9 jenis personaliti asas.

 



 





Jawapan:
Dah pilih? Kalau boleh janganlah mengelat ye. Pilih dulu baru baca review tau. Hehehe
(Pilihan no gambar dari kiri ke kanan)
1- Introspektif, Sensitif, Reflektif
Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

2- Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut

Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

3- Dinamik, Aktif, Ekstrovert

Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda.
Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata.

4- Terus Terang, Seimbang, Harmoni
Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

5- Profesional, Pragmatik, Yakin Diri

Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.
Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

6- Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif

Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

7- Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang
Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali."
Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

8- Romantis, Pelamun, Beremosi
Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup.
Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

9- Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri
Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.
Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.


~ok tak??..fikir-fikir sejrnak,, renung-renungkan dan selamat beramal..~

Sunday, October 23, 2011

Muktamar Persatuan Pendidikan Islam UPSI

Assalamualaikum dan salam muhibbah sahabat2...

Hari ini merupakan Annual Grand Meeting ke-8 bg PPI..senang sebut muktamar la..tak pun mesyuarat agung persatuan...sekilas pandang perjalanan meeting ni alhamdulillah berjalan lancar walaupun kehadiran agak "memberangsangkan".. Di akhir meeting adalah pengumuman saff2 kepimpinan MT yg baru..baru kali ini lah ana berkesempatan hadir secara penuh meeting agung ni..sebelum2 ni separuh hari je dtg sebb ada program lain..kali ni jadi ajk pelaksana, alhamdulillah merasa la jg suasana muktamar ni dr awl hingga la akhir..

Tahniah dan takziah kepada sahabat2 yang dilantik menerajui saff2 kepimpinan baru, semoga antum dapat melaksanakn taklifan yg diberikan dengan sebaiknya dan mudah2an dipermudahkan segala urusan untuk kebaikan bersama dan dapat melebarkan sayap dakwah di bumi UPSI ini.



Sebenarnya sepanjang muktamar berlangsung ana duduk di bahagian teknikal, jd 'tukang ketik slide" jer..sbb ajk yg bertugas xdpt hadir..xpela..lagipun pengalaman kan..walaupun selama dh byk kali jd "tukang ketik slide" ni, tp yg ni berbeza la..sbb organisasi yg lain..




Gambar agak kabur sedikit, ana snap gambr ni gune LG W525.. Hp tu dh agak tak berfungsi sbb touch scrin dy problem..boleh snap gmbr jer...
Ape pun, semoga yg hadir td memperoleh keberkatan drpd Ilahi serta dpt bermuhasabah diri tentang ape ertinya kepimpinan khususnya dlm pimpinan organisasi dan umumnya kpd diri sendiri kerana diri sendiri yang memimpin diri ke arah jalan yang dikehendaki... Wallahua'lam...


Wednesday, October 12, 2011

Raya at KHAR



Assalamualaikum dan salam muhibbah..

Nampaknye semakin tersadai blog ni yer..agak sibuk jgk la dlm mase ni..sehingga kurg ad mase utk explore entry terbaru... Sebenarnye bkn raya at khar sgt pun...tp JMK KHAR yg adakan jamuan raya camtu la...so ana dan geng2  pun join la utk makan dan meraikan prgram ni.. Pakai je yg mana ad..jnji sopan kan... Walaupun agak terlewat sambutan @ jamuan ni..apepun terima kasih kpd JMK yg masih sudi meraikan penghuni KHAR ni...yg mana kurang kite same2 topup kan..yg mana lebih kite same2 kongsi2kan la....

Perancangan terbaru utk ni masih kabur2...ingt nak buat prgram di sekolah lame..tp nampak mcm sibuk di bumi UPSI ni sehinggakan terbantut plan2 yg dh ad..byk dh tugasan dan esemen yg kene setlekan awl..

Ape pun doakan la kite semua sentiasa di dalam Rahmat Allah S.W.T...




~fikir-fikir sejenak, renung-renungkan dan selamat beramal..~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bonus untuk Anda