10 Perkara Sia-sia

Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka,menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalamkategori sia-sia....

Gedung Pendidikan

Blog yang dilancarkan untuk pendidikan di negara kita insyaAllah..mudah-mudahan bermanfaat.

Cantiknya Seorang Wanita...

Semoga bermanfaat.

Kaedah Baghdadiah

Panduan ringkas mengajar al-Quran menggunakan kaedah Baghdadiah.

Kaedah Pengajaran Iqra'

Semoga Bermanfaat..

Geng blogger...

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan Ya Kareem 1

Assalamualaikum dan salam Ramadhan al-Mubarak Kareem....Bersempena dengan bulan yang mulia ni..ana nak la jg kongsikan pengisian yang mungkin sebagai ingatan kepada diri sendiri dan shbt2 yg lain..kita ni diciptakan dengan sempurna..namun tidaklah sempurna mana yg kite selalu idam2kan..sbb apa yer?..sbb kita hidup saling memerlukan kepada yang lain..mana boleh hidup sorang2 kn.. Jadi xmustahil perkara yg mudah dan ringkas pn kita boleh lupe..jd kita perlukn org lain utk ingtkn kita....jd sempena bulan mulia nih..ana akan cuba kongsikan tips2 dan info tentang bulan ni..insyaAllah..doakn istiqamah utk diri ana yer... Syukran..


Apa itu berpuasa?
Puasa itu puasalah… Ramai dalam kalangan kita akan menjawab sedemikian sekiranya diajukan soalan yang sama. Tetapi bukan itu jawapannya. Sebenarnya “puasa = as-Shiyam” diberi pengertian menahan. Dalam istilah syar’i pula ialah menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula dar terbit fajar sehinggalah terbenam matahari dengan niat beribadah kepada Allah.
 
Kenapa kita perlu berpuasa di bulan Ramadhan?
Puasa itu rukun Islam keempat, jadi kita kena puasalah… Ya, betul. Ibadah puasa di bulan Ramadhan merupakan rukun Islam yang keempat dan wajib kepada kita yang cukup syarat-syaratnya untuk menunaikannya. Sebenarnya puasa bukanlah khusus kepada umat Islam sahaja. Umat-umat terdahulu juga ada berpuasa, penganut agama lain juga ada juga berpuasa. TETAPI harus diingat, pelaksanaan puasa tidak sama. Sebagai umat Islam kita wajib berpuasa di bulan Ramadhan. Nak tahu kenapa?
Pada 1431 tahun yang lalu(Tahun ke-2 hijrah) Allah S.W.T telah memerintahkan ibadah puasa ini. “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang sebelum kamu supaya kamu bertaqwa.”
(al-Baqarah :183)~fikir-fikir sejenak~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bonus untuk Anda