10 Perkara Sia-sia

Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka,menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalamkategori sia-sia....

Gedung Pendidikan

Blog yang dilancarkan untuk pendidikan di negara kita insyaAllah..mudah-mudahan bermanfaat.

Cantiknya Seorang Wanita...

Semoga bermanfaat.

Kaedah Baghdadiah

Panduan ringkas mengajar al-Quran menggunakan kaedah Baghdadiah.

Kaedah Pengajaran Iqra'

Semoga Bermanfaat..

Geng blogger...

Friday, June 03, 2011

Filem Melayu vs Filem AjnabiAssalamualaikum sahabat2....

Haaa...baru2 ni, semalam or kelmarin camtu la ana menonton la filem ni. Bkn g wayang pun..ad kawan bg..pe lagi layan la tgk.. tapi tu la, agak sedih juga...Sebagai mahasisswa yg bakal menjadi guru, ana tersentap..semakin byk filem2 yg menonjolkan suasana di dlm kelab2 mlm dan minuman keras.

219. Mereka bertanya kepadamu tentang khamar (136) dan judi. Katakanlah: "Pada keduanya terdapat dosa yang besar dan beberapa manfa'at bagi manusia, tetapi dosa keduanya lebih besar dari manfa'atnya". Dan mereka bertanya kepadamu apa yang mereka nafkahkan. Katakanlah: " Yang lebih dari keperluan." Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu supaya kamu berfikir, (136)

Segala minuman yang memabukkan adalah haram di sisi Islam. Namun dengan fenomena industri filem hari ini, kita sebagai umat Islam masih tidak mampu berbuat apa2 untuk mencegahnya...dari usia muda didedahkan dengan minuman keras kalau tidak pun diperkenalkan dengan jenama minuman keras di kaca TV. Dulu jenama minuman keras dan rokok menjadi penaja utama di kejohanan2 sukan mahupun perlawanan bola sepak. Alhamdulillah atas kesedaran kita, kerajaan mengharamkan perkara tersebut berulang kembali. Namun timbul pula isu baru. Industri perfileman kita sering mengangkat minuman keras, kelab malam, hubungan hubungan songsang, gejala sosial, dan yang sewaktu dengannya...

Tidak salah kita mahu memberi pengajaran kepada penonton tentang mesej yang mahu disampaikan dalam filem atau cerita tersebut..tapi alangkah hibanya jika penonton tidak mengambil pengajaran daripada jalan cerita yang disampaikan??? Mungkin juga penonton berfikiran, minuman keras ni boleh jer minum, bir, wain...dalam cerita tersebut tiada satu pun dipertontonkan gejala buruk minuman keras dan akibatnya..jika ada alhamdulillah...namun carilah jalan cerita yang lebih elok dan sopan sesuai dengan masyarakat Islam yang kita alami ini. Bukan satu environment yang kita cipta bagi menolak cara hidup Islam.

Akan bersambung....

Aku Masih Seperti Dulu...

Tika ini di saat ini....
Kakiku melangkah laju seperti dulu...
Ligat menapak bumi yang basah dicurah keringat sendiri..
Meredah medan perjuangan demi perjuangan..

Kini aku tinggal aku....
Engkau dengan dunia engkau..
Namun aku masih seperti dulu...
Mencuri pengalaman demi pengalaman yang mematangkan usia...

Aku ada engkau untuk aku curahkan kasih..
Aku masih seperti dulu...
Cintaku kepadamu tidak luntur...
Sayangku kepadamu tidak lapuk..

Dulu kita pernah bersama meredah lautan tidak berpantai..
Menempuh geloranya ombak prasangka..
Lemas dalam lamunan harapan..
Kecewa impian tidak tertunai...

Namun aku masih seperti dulu..
Bergelak ketawa senda gurau..
Sama seperti dulu..
Tidak jauh bezanya dulu, kini dan mungkin juga akan datang...

Kini aku menanti khabar yang tidak pasti...
Semoga berbahagia hingga ke akhir sana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bonus untuk Anda